ROK 2024 - Letecké muzeum Korea-Merkur

Přejít na obsah
Název webu
03. 02. 2024 TYGŘÍK OLIN V MUZEU
O Olinovi jsme už slyšeli mockrát, zavítali jsme i na jeho webové stránky nebo na Facebook, ale někteří z nás se s ním setkali poprvé. Bylo to fajn, Roman nám o Olinovi povyprávěl, pochlubil se tím, co vše Olin dokázal a kde všude byl.
Chtěli jsme se přihlásit do soutěže, ale to nám nebylo povoleno.
SOUTĚŽ JE JEN PRO DĚTI!
No a co ty, už s Olinem soutěžíš? Jestli ne, tak hurá na jeho webovky a jdi do toho.
17.2. 2024 JAK V MUZEU ŽIJEME
Jak v muzeu žijeme? No samozřejmě prací. Brigád je tolik, že nevíme co dříve. Ale jsme perfektní sehraná parta a "Když Vinnetou zavolá, žádný Apač nezůstane u své ženy". Ano trochu přeháním, všichni máme své rodiny, někdo bydlí za humny, ale někteří dojíždí  i desítky kilometrů. Ale přesto, když je potřeba něco udělat a dokázat, tak se nestane, že by se nesešlo pár lidí, kteří to prostě udělají. Někdy se nám vše povede hravě, jindy se trochu vztekáme, protože to nejde jak jsme si naplánovali. Někdy nám práci komplikuje i počasí, když jsou venku 3 stupně Celsia a v muzeu 4 stupně Celsia, tak je to na nás znát.
Ale vše řešíme s humorem, vzájemným popichováním, takže i na legraci se najde čas.
Nakonec se vždy dílo podaří.
Tolik práce a stejně nám to spadlo.
6.4.2024 SETKÁNÍ PILOTŮ, TECHNIKŮ I LETOVODŮ MIG 29
Tak jako každý rok i letos jsme dlouze rozebírali, čím zahájit, čím se pochlubit, ... a najednou to přišlo skoro samo. Frankie získal informaci, že by za nějakých dostupných podmínek byla k mání "PeCKa" (Pilotní Cvičná Kabina MiG 29), no to by bylo fajn, pak Frakiemu došlo, že právě uplynulo významných 35 let od zavedení letounu MiG 29 do výzbroje naší armády a zároveň 30 let od jejich vyřazení. Že by náhoda? Ne, to byla prostě historie.
Kromě toho se k nám dostala nabídka na artefakty z havarovaného letounu Lockhead YF-12A Interceptor, který je držitelem několika světových rekordů a který byl předchůdcem špionážního letounu SR 71.
A bylo co dělat, uvolnit potřebný prostor, vše sladit do harmonogramu, nainstalovat v muzeu, ... a připravit k prohlídkám pro zájemce.
Vše jsme stihli v termínu
05. 04. 2024 Pytlákova poslední noční kontrola než akce vypukne:
06. 04. 2024 akce byla zahájena, sešlo dost příznivců na to, aby po skončení oficiální části byl dostatečný prostor na vyprávění. Vzpomínalo se na začátky s letouny MiG 29, na jejich výborné schopnosti i na jejich konec ve službě. Odezněly historky velmi úsměvné, no, jak jinak, na to špatné vždy zapomínáme a v paměti nám zůstávají jen veselé historky a v tento den tomu nebylo jinak. Velice zajímá diskuse proběhla při vzpomínkách na špionážní letoun SR 71, který se pohyboval podél naší hranice a právě piloti z 11. stíhacího pluku se zařadili mezi ty, kteří tento stroj dokázali dostihnout a dokonce zaměřit. Co kdyby ...
Leteckému muzeu Korea-Merkur se podařil doslova husarský kousek. Získali jsme z USA artefakty havarovaného letounu Lockhead 12A Interceptor, který havaroval nedaleko letecké základny Edwards v USA. Kuriozitou je, že artefakty byly na místě havárie nalezeny českým občanem.
Směrovka
Směrovka
Lockheed YF-12 byl prototyp amerického záchytného stíhacího letounu, který byl testován americkým letectvem. YF-12 byl dvousedadlovým provedením tajného jednomístného průzkumného letounu Lockheed A-12, ze kterého vzešel dvoumístný průzkumný letoun Lockheed SR-71 Blackbird. YF-12 stanovil a udržoval rychlostní a výškové světové rekordy přesahující rychlost 2000 mph (3 200 km/h) a výšku 80 000 stop (později překonáno SR-71) a je dosud největším záchytným stíhacím letounem, pilotovaným lidskou posádkou.
Zdroj: Wikipedia
Pytlák si ještě stihl odskočit na výstavu našeho kamaráda Tomiho, který své umění vystavoval ve městě. Tedy Tomi  umíš!
A stále to není vše. Naše kolegyňka Martina si tentokrát odskočila kousek dál od muzea a reprezentovala, nejen nás, na akci "Alej Československých parašutistů", která vznikla jako vzpomínka na doby minulé ve Střížově u Třebíče.  I tato akce byla velmi pěkná a důstojná k uctění památky tří členů z paraskupiny BARIUM.
6.4.2024 OCENĚNÍ MUZEA ZE SLOVENSKA
Dne 6. 4. 2024 v rámci akce Setkání pilotů a techniků letounů MiG 29 nás velice příjemně překvapil Vladimír Koláčik, bývalý odborník na letouny MiG 29 a  bývalý příslušník 11. stíhacího leteckého pluku, který jako člen předsednictva Slovenského leteckého zväzu Dr. M. R. Štefánika předal našemu muzeu medaili za dlouholetou záslužnou práci v oblasti udržování a rozvoje tradicí letectva.
Vlado, moc děkujeme!
Vlado
Doklad k ocenění
15. DUBNA 2024 NÁVŠTĚVA STUDENTŮ GYMNÁZIA ŽATEC
15. dubna 2024 a v následujících dnech se stalo něco úžasného. Letecké muzeum Korea-Merkur navštívily děti z Gymnázia Žatec. Na dětské návštěvy jsme zvyklí, ale po nějakém čase do muzea dorazila pošta a to přesně 30 dopisů od těchto návštěvníků. To se nám ještě nikdy nestalo - 30 pochvalných dopisů v jediný den. Ačkoliv měla probíhat porada, tak se musela posunout, všichni jsme chtěli nejdříve vědět co nám děti napsaly. Dopisy jsme si posílali kolem našeho poradního stolu a všichni jsme si četli a četli. Nakonec na nás byla vidět radost z toho obrovského množství dopisů i ze zážitků, které si děti odnesly. A protože to bylo něco, co se nám přihodilo poprvé, rozhodli jsme se, že této události, jako všem jiným velkým událostem, věnujeme část na našich webových stránkách, abychom si tuto návštěvu mohli dlouho připomínat.
7.5.2024 PAMĚTNÍ BŘIDLICOVÁ DLAŽDICE
V úterý dne 07. 05. 2024 mělo naše muzeum Korea-Merkur čest oficiálně si převzít pamětní dlaždici podepsanou a věnovanou panem plukovníkem v. v. Jiřím Pavlem Kafkou, posledním žijícím příslušníkem leteckého personálu 311. československé bombardovací perutě RAF u příležitosti jeho 100. narozenin.
Dlaždice zobrazuje Wellington posádky sgt. Aloise Šišky a doplňuje expozici a velmi pohnutý příběh šesti mužů z nichž tři se stali vítězi nad smrtí.

Touto cestou naše muzeum podpořilo Fond pro válečné veterány České republiky.
Foto Jakub Krampera
26. 5. 2024 DĚTSKÝ DEN V BEZDĚKOVĚ
26. května 2024 se konal již tradiční dětský den v Bezděkově uspořádaný sdružením obyvatel Bezděkova a Leteckého muzea Korea-Merkur. Udělat akci zaměřenou výhradně na děti zaručuje dobrou zábavu nejen pro ně samotné, ale i pro nás, dospěláky.
Den se vydařil, Frankie coby meteorolog dokázal zajistit krásné počasí. Pršet začalo až v momentě, kdy jsme vše začali na hřišti uklízet. Po příjezdu k muzeu už pršelo vydatně a tak jsme museli s vykládáním chvíli počkat.
8.6.2024 CENNÁ NÁVŠTĚVA
Dne 08.06. 2024 jsme v muzeu přijali návštěvu z Aera Vodochody - významného domácího výrobce podzvukových stíhacích letounů Delfín, Albatros, Alca. Jejich příjezd byl doslova monstrózní, vždyť přijelo na padesát nádherných motocyklů a burácení motorů vytáhlo řadu lidí do oken okolních domů.
Získali jsme tak nové přátele a fandy, odborníky na slovo vzaté.
20. 06 2024 LETECKÁ AKCE ŽATEC x EKRON
Dne 20. 6. 2024 se v Leteckém muzeu Korea-Merkur uskutečnila velice zajímavá akce. Děti z Milovické školy absolvovaly na leteckém simulátoru historický let ze Žatce do Ekronu z roku 1948. Tuto akci podpořila svou přítomností i mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně Státu Izrael v České republice paní Anna Azari.
Pytláku: Klobouk dolů!
25. 06 2024 NÁVŠTĚVA Z OBCHODNÍ AKADEMIE A SOŠ ZEMĚDĚLSKÉ A EKOLOGIE ŽATEC
22. 7. 2024 PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR SČV CHOMUTOV
Ahoj kamarádi z Chomutova.

Musíme se vám přiznat, že jste byly úžasnou skupinou v Leteckém muzeu Korea-Merkur. Nám se moc líbilo jak jste se nebáli soutěžit, ukázali jste nám, že jste dobří modeláři i pátrači po informacích, ale dokonce se mezi vámi našli dobří piloti na leteckém simulátoru. I když to byl simulátor, tak my v muzeu víme, že je docela těžké zvládnout létání letadlem Cessna a ještě těžší je s ním přistávat. Proto jsme se rozhodli ty nejlepší z vás ocenit malým dárkem, aby jste si na muzeum vzpomněli i v dalších dnech, ale i v době, až začnete chodit do školy. Řekněte vašim spolužákům a kamarádům o nás a klidně s nimi přijeďte do Leteckého muzea Korea-Merkur. Samozřejmě, že o takovém plánu musíte říct rodičům, a klidně vezměte mamku nebo taťku s sebou, uvidíte, že i jim se bude v leteckém muzeu líbit.

A nezapomeňte, dne 1. září na těchto webových stránkách spustíme soutěž právě pro vás, pro děti.

Vaši průvodci, Fanda, Standa, Míla a Ivo
14. 8. 2024  SVČ MOST
Tedy toto nás, pane Basáku, velice potěšilo:

Dne 14.8.2024 navštívily děti z modelářského příměstského tábora , který pořádá SVČ Most, letecké muzeum Korea – Merkur v Bezděkově u Žatce. V Muzeu je přivítal František Blahout, který jim připravil velice zajímavý program, který zahrnoval prohlídku muzea, stavbu modelů letadel a vrcholem byl let na leteckém simulátoru. Na závěr předal pan Blahout odměny nejlepšímu staviteli modelu a nejlepšímu pilotovi na simulátoru. Byla to velmi povedená akce a já za ni jménem SVČ Most moc děkuji.

Ing. Vladimír Basák
22. 8. 2024  BYL TO NÁPAD
Jednoho dne nám Frankie oznámil, že přivezl barvu na podlahu, která už potřebovala nový nátěr. Pak se myšlenka rozšířila o další, namalovat na podlahu VPD (vzletovou a přistávací dráhu). Přiznejme si, že jsme si to ani nedokázali představit. Frankie poslal obrázek své představy, ale pro některé z nás to bylo stále málo. Až jednoho dne dorazily fotografie hotového díla, to už bylo víc než jen představa, dílo bylo hotové a navíc ještě vyšperkované. Frankie a Tomi Piccaso jsou prostě nevyčerpatelnou studnicí, podlaha s touto dekorací je prostě úžasná Zapadla do muzea a navíc výrazně pozdvihla úroveň výstavní haly.
Nejkrásnější bylo, že od nápadu do finále uplynulo hodně málo času.
Nezbývá než dodat: Děkujeme!  
ZÁŘÍ 2024
Nápady to v muzeu jen hýří. Některé jsou realizovatelné, některé realizovat nemůžeme z různých důvodů. Jeden z nápadů, které si s sebou muzeum nese již delší čas, je úprava vnější plochy před muzeum. Jsme letecké muzeum a proto se zrodila myšlenka upravit asfaltovou plochu ve stylu vzletové  přistávací dráhy a vybavit ji některým zařízením náležejícím k letovém provozu. Otcem myšlenky je Frankie, následovalo projektové zpracování a nyní ...
Zvláštního úkolu se ujal Roman, podle projektu staví model plochy i s jejím nejbližším okolím. Zkuste se vžít do jeho role a sami posuďte, jak se mu dílo daří. My pro něj máme jen slova chvály.
15. 09. 2024 Klub Mazda MX5
Tentokrát jsme opět prožili zajímavý den. Na návštěvu Leteckého muzea Korea-Merkur přijela skupina z Klubu Mazda MX 5, rádi jsme je provedli muzeem a povyprávěli jim o historii 11. stíhacího leteckého pluku, nejcennějších exponátech včetně několika skutečných příběhů, a na oplátku my jsme si mohli prohlédnout celou řadu vozidel Mazda MX 5. Zcela jistě to byla pro obě strany zajímavá poznání.
Auto
01.10.2024
Toto datum budeme považovat za důležité, do Leteckého muzea Korea-Merkur zavítal návštěvník z Itálie bývalý letec, pilot Starfighteru, velitel tamních tygrů, ... pan Generál Silvio Mollicone.
Prohlédl si muzeum, posadil se do stíhaček, které kdysi byly pro něj ty nepřátelské a proti kterým se učil bojovat. Vyzkoušel si létání na MiGu 29. A jako široce uznávaná osobnost se stal čestným členem našeho kolektivu.
Tygří (kova) letka
PARTNEŘI A SPONZOŘI
Návrat na obsah